Увод

Защо информатика? Защо под формата на състезания и задачи?
Какви са предимствата и недостатъците на състезателите?
Автор: Александър Георгиев

Защо информатика?

Хващам се на бас, че все някога са ви питали "какъв искаш да станеш, когато пораснеш?". И също така съм сигурен, че много от вас (може би всички) не са имали, или дори още нямат точна идея какво искат от живота.

Всъщност това е нормално. Като малък отговарях, че искам да стана космонавт. Обаче нещо космическата програмата на България малко куца, та така и не станах. След това просто нямах идея. Занимавах се с това, което ми беше интересно (математика, а след това информатика) и така станах програмист. И честно казано в момента изобщо не съжалявам за този избор. След малко ще стигна и до "защо".

За повечето от вас сигурно още е рано да мислите сериозно на тема "какъв ще стана, когато порасна". Най-вече защото "когато порасна" е доста размито понятие. Дали това е на 8, 13, 21, или 34 години? Някои от познатите ми вече се ожениха, но след сватбата чакаха с огромно нетърпение излизането на StarCraft II.

Всъщност не е нужно да отговаряте на този въпрос. Просто се занимавайте с това, което ви е интересно, а нещата сами ще се наредят.

Ето, стигнахме и до въпросното "защо". Защо да изберем информатика пред, примерно, архитектура, медицина, право, икономика, международни отношения или каквото и да е друго (космонавтика)?

Защото тя е интересна. Защото тя е достъпна. Защото тя е ужасно популярна в момента. Защото тя има бъдеще.

Повечето ми приятели, които не станаха информатици, се оплакват как има по десетки кандидата за едно работно място в тяхната специалност. И понякога наемат този, които има най-добри връзки. Тъжно, но факт. Понякога има над сто кандидата за една позиция, ако позицията е добре платена и е в хубава фирма.
При програмистите в България, обаче, в момента не е така. Често няколко фирми се "борят" за един кандидат. Разбира се, безмилостната борба я има и в този сектор, но тя е предимно за "черешката на върха на сладоледа" - фирми като Google, Apple, Facebook, Blizzard, Microsoft, и т.н. Но както се оказва, дори те не са нещо неосъществимо, а напротив - дори не са нещо много сложно за добрите състезатели.

Състезания срещу програмиране

Състезателната информатика е, в много отношения, различна от комерсиалното програмиране. Добрите състезатели, обаче, имат много голям шанс да станат (в последствие) добри програмисти. Затова много софтуерни фирми дават мило и драго дори само да интервюират переспективни кандидати. Самолетни билети за няколко хиляди долара, хотелска стая за 200$ на вечер, и т.н. не са рядкост. Защо състезателите се справят толкова по-добре на интервюта? Защото тези интервюта представляват именно задачи, подобни на тези, които се срещат по състезанията. Във всеки случай е безкрайно полезно да сте се сблъсквали със състезания преди да отидете на интервю в такава фирма.

Подготовката е една от основните разлики между състезателната информатика и комерсиалното програмиране. За да станете (добър) състезател ви трябва сложен микс от теория, задачи и креативно мислене. За да станете (добър) програмист ви трябва малко теория и много, много опит. Съответно за да станете състезател трябва да изрешите стотици, дори хиляди задачи. За да станете програмист трябва да отидете в университет и да почнете работа. И като цяло, като човек, минал и през двете, трябва да отбележа, че състезателната информатика е къде-къде по-интересна :) Чувството да решиш сложна задача, която никой друг не е успял, е неописуемо!

Заключение

Изваденият цитат е от съчинение на ученик в начално училище (1-4 клас):

"Аз искам да стана програмист, когато порасна голям, защото това е суперска работа и е проста. Затова и сега има толкова много програмисти и непрекъснато стават все повече.

Програмистите не са длъжни да ходят на училище, те трябва да се учат да четат на компютърен език, за да могат да разговарят с компютрите. Мисля, че програмистите трябва да са смели, за да не се плашат, когато всичко се повреди, така че никой да не разбере. Те трябва да говорят английски език, за да знаят какво трябва да правят. И трябва да имат добро зрение, за да могат да виждат под дрехите на хората и да не се боят от секретарките, защото трябва да работят с тях.

Освен това ми харесва заплатата, която програмистите получават. Те получават толкова много пари, че не успяват да похарчат всичките. Това става така, защото всички мислят, че работата на програмистите е трудна, само програмистите знаят, че е проста. Няма нищо, което да не ми харесва, освен това, че всички момичета харесват програмистите и искат да се омъжат за тях и затова тях трябва да ги гонят, да не пречат на работата.

Надявам се, че нямам алергия към офисния прах, защото имам алергия към кучета. Ако имам алергия към офисен прах, няма да мога да стана програмист и ще трябва да си търся истинска работа."
Страницата е посетена 7347 пъти.

Предложете корекция

Selected text (if you see this, there is something wrong)

(Незадължително) E-mail за обратна връзка: