Пета тренировъчна сесия

Fifth Training Session

Тренировка

Вече познавате почти всички неща, които могат да ви се паднат по състезания. Останалото е теория, която ще срещнете едва няколко пъти през цялата си състезателна кариера. От тук нататък тренировката е най-важното и всъщност почти единственото нещо, което ви е нужно за подготовка за състезания. В тази тренировка ще ви сблъскаме със значително по-предизвикателни задачи. Много от тях в началото ще са сложни за повечето, но именно сред тях се крият невероятно красиви и хитри идеи.

Цел

Да се подготвите за националния отбор на България за IOI, вземане на медал на IOI, постигане на успехи на международни състезания за ученици и студенти.

Задачи

Задачите за тази тренировка принципно могат да са от много различни източници. Ние ще ползваме задачи от най-престижните състезания за ученици (IOI, CEOI, BaOI), както и задачи за студенти и професионалисти (TopCoder Div1, Timus, ACM ICPC). Тяхната сложност не трябва да ви плаши, тъй като именно тя е нещото, което ще вдигне нивото ви с много.

Аудитория

Тренировката е предвидена за наистина напреднали състезатели - топ състезателите от C и B група, както и тези от А. Ако имате рейтинг в топкодер, то се очаква от вас да сте (поне :)) жълти.

Изисквания

?Задачите от TopCoder Div2 са хубаво място за подготовка преди състезание (влизане във форма). Те не са много сложни за измисляне (за състезатели, стигнали до тук), като тренират бърза и безгрешна имплементация.
Много самомотивация и време :) Доста полезно ще ви е да сте разгледали теорията, преподадена до сега, както и да сте направили миналите тренировки. Ако след започване на тренировката не се чувствате достатъчно добри - например подготовката върви много бавно и се налага да поглеждате решенията за повечето задачи - можете да направите "тренировка 4.5": да решите известен брой (примерно всички след SRM300) практиси от TopCoder Div2. Много от задачите там са по-лесни варианти на задачите, които ще срещнете в тази тренировка.

Начин на трениране

?Знаете ли, че BOI се използва както за нашата балканиада (Balkan Olympiad in Informatics), така и за Балтийската (Baltic Olympiad in Informatics). Тук ние ползваме BaOI за Балтийската такава.
Ако сте стигнали до тук вече трябва да можете сами да определяте как точно да тренирате. Насоката ни е да решите:
  • IOI, CEOI, BaOI от последните няколко години
  • TopCoder Division One от SRM 300 нататък
  • ACM Finals от последните няколко години
  • Задачи от Timus
За TopCoder може да ползвате и стандартния начин на тренировка (от миналите сесии) - решавате, тествате, оправяте проблеми (ако има такива), виждате едиториала и евентуално решавате наново. Тук вече решаването наново няма да ви помага особено - вече самата имплементация не би трябвало да ви е проблем. По-голямо предизвикателство ще е измислянето на решенията (500 и особено 1000). Много от 250-тачките и някои от 500-тачките вече ще сте виждали, ако сте правили Div2 задачите.

Задачите за IOI, CEOI и BOI можете лесно да намерите в интернет. Доста материали (условия и решения) на някои по-стари състезания можете да намерите на сървъра на Искрен.

Темите от ACM Finals често са изключително сложни. Решавайте ако считате, че имате нужда от много сложни задачи - примерно сте в много добра форма, но искате да станете дори по-добри.

Продължителност

Това е последната и най-сложна тренировка. Няма някакви стриктни ограничения колко време и кои задачи трябва да решите - даваме ви просто напътствия за хубави места, от които може да решавате. Ние самите не сме изрешили всичко това. А ако случайно го направите, то после ще сте на много по-високо ниво от нашето собствено.

Резултат

Ако тренирате правилно на тези задачи, няма да имате проблеми с взимането на златен медал на IOI и ще си гарантирате червен рейтинг в TopCoder. С тази тренировка можете да станете един от най-добрите 1% състезатели в света.


За да предложите корекция, селектирайте думата или текста, който искате да бъде променен,
натиснете Enter и изпратете Вашето предложение.
Страницата е посетена 5477 пъти.

Предложете корекция

Selected text (if you see this, there is something wrong)

(Незадължително) E-mail за обратна връзка: